Parks & Resorts: Vill du jobba med djur, fantasifigurer och turister?

Vill du jobba med kameler på Kolmården i sommar? Nöjesparkskoncernen Parks & Resorts ska anställa totalt ca 2 200 medarbetare genom servicetest.

Vill du jobba med kameler på Kolmården i sommar? Nöjesparkskoncernen Parks & Resorts ska anställa totalt ca 2 200 medarbetare genom servicetest.

Nu startar nöjesparkskoncernen Parks and Resorts sin jakt på sommarens medarbetare. Utöver traditionella tivolitjänster som attraktionsmekaniker, kockar, karusellförare och badvakter, har koncernen utlyst många nya tjänster som ska bemanna årets stora attraktionsnyheter. Upplevelsekoncernen letar i första hand efter personligt engagemang när ca 2 200 säsongstjänster ska tillsättas.

Bland annat söks medarbetare som ska gestalta Bamse, Lille Skutt och Skalman i årets stora nyhet på Kolmården, Bamses Värld. Lite mer skräckinjagande man väl  vara för att skrämma slag på Gröna Lunds besökare i den nya attraktionen House of Nightmares. Totalt söks ca 2 200 för jobb inom bland annat restaurang, attraktion, spel och vattenland, varav ca 1 100 tjänster på Gröna Lund, ca 450 tjänster på Kolmården, ca 450 på Skara Sommarland samt ca 220 i Furuvik.

I år har Parks and Resorts utvecklat sin mångfaldssatsning med fokus på att rekrytera medarbetare inom grupper som står långt från arbetsmarknaden. Syftet med satsningen är att medarbetarna ska spegla mångfalden bland koncernens ca tre miljoner besökare. I samarbete med Arbetsförmedlingen rekryterar Furuvik och Gröna Lund unga med funktionsnedsättning och Skara Sommarland rekryterar nyblivna svenskar genom Etableringsuppdraget.

Mer servicetest än CV
Rekryteringsprocessen inom Parks and Resorts har utvecklats under senare år. Faktum är att idag ligger inte de sökandens cv till grund för urvalet av de drygt 20 000 ansökningarna. Urvalet görs istället utifrån engagemangsnivå. Sedan i fjol möts arbetssökanden som uppfyller grundkraven av ett situationsanpassat servicetest. Servicetestet, som är unikt i sitt slag i Skandinavien, ger de sökanden möjlighet att känna på yrket redan under ansökningsprocessen.

Samtliga tjänster finns att söka via Parks and Resorts karriärsida på www.parksandresorts.com. Klarar man det första steget blir man kallad till en gruppaudition, vilket i praktiken är detsamma som en gruppintervju. Erbjuds man anställning får man den utbildning som krävs för jobbet, både en praktisk utbildning samt en utbildning inom service- och värdskap.

Parks and Resorts är Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära attraktioner; Gröna Lund, Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland. Utöver att leverera skratt och upplevelser till ca tre miljoner besökare årligen, driver Parks and Resorts en rad olika forsknings- och bevarandeprojekt för utrotningshotade arters fortlevnad. Sedan 2012 har koncernen en egen serviceakademi där ca 2 200 säsongsanställda utbildas i service och gästmöte. 2013 omsatte Parks and Resorts ca 980 miljoner SEK.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.