Kultur och trädgård hör ihop – tre författarhem i samarbete

Tre författarhem presenterar sina trädgårdar, Astrid Lindgrens Näs, Carl Larsson-gården och Selma Lagerlöfs Mårbacka inleder samarbete. Se mer på Trädgårdsmässan 26 mars.

Tre författarhem presenterar sina trädgårdar, Astrid Lindgrens Näs, Carl Larsson-gården och Selma Lagerlöfs Mårbacka inleder samarbete. Se mer på Trädgårdsmässan 26 mars.

Flera av Sveriges mest kända konstnärer och författare har också haft ett passionerat förhållande till naturen och trädgårdskonsten. På trädgårdsmässan i mars inleder Astrid Lindgrens Näs, Carl Larsson-gården och Selma Lagerlöfs Mårbacka ett unikt samarbete under rubriken ”Kultursalong i det gröna”.

– Vi vill ge ordet trädgårdskultur en ny och konkret betydelse, säger Cecilia Nergårdh, marknadschef på Astrid Lindgrens Näs och initiativtagare till samarbetet. De kulturpersonligheter vi arbetar med har alla varit viktiga i det svenska samhället och byggandet av en öppen och nyfiken svensk kultur. Men de har också uppmärksammat vår relation till naturen och på olika sätt inrymt det vilda och det odlade i sitt skapande. Naturen och trädgården har varit en inspiration och en plats för kreativitet.

De tre personmuseerna har alla olika ingångar och strategier för sina trädgårdar. Förhoppningen är att det nya samarbetet, som inleds med en gemensam monter på trädgårdsmässan (C08:29), ska kunna visa en stor bredd och bli en inspiration för andra som vill arbeta med kultur i en grönskande miljö,

– På Astrid Lindgrens Näs bygger vi 2015 nya och moderna trädgårdar utifrån teman i Astrids författarskap, säger Karin Eliasson konstnärlig ledare för trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Besökarna kommer att vandra i melankolins, livsglädjens och vredens rum. Till vår hjälp har vi i år tagit in Peter Korn, Hannu Sarenström och konstnären Karl Chilcott. Vi vill se trädgårdarna som en förlängning av utställningen om Astrid, de ska bära en berättelse. Den kärlek Astrid Lindgren kände för naturen och det småländska kulturlandskapet går som en röd tråd genom alla våra trädgårdsrum.

Carl Larsson-gården har precis restaurerat och återuppbyggt trädgården som, framför allt, Karin Larsson anlade och vårdade.

– Konstnärsparets hem kom att påverka ett helt folk – i generationer, säger Chia Jonsson, chef på Carl Larsson-gården. Deras egensinniga hus och trädgård avbildas på nästan vartenda verk som de skapar, och tillsammans fyller de den lite rufsiga trädgården på Lilla Hyttnäs med liv. Där planterar de traditionella allmogeväxter, men också plantor och grönsaker som de har sett och smakat på under sina resor i Europa. Carl tar med blommorna in i sina målningar och akvareller och Karin låter former och element från växter och blomster blandas med ett lite mer kantigt uttryck. En nyhet för sommaren är att vi även erbjuder guidade trädgårdsvisningar.

Trädgården på Mårbacka fanns redan på 1800-talet men Selma Lagerlöf gav den en ny utformning efter 1907, tillsammans med Ruth Brandberg som var en av landets första kvinnliga trädgårdsarkitekter.

– Selma älskade sin trädgård med blomsterrabatter, örtagård och en omfattande frukt- och köksträdgård, och fick mycket av sin inspiration härifrån, säger Lena Gynnemo, intendent på Mårbacka. Trädgården har kvar sin ursprungliga form. De ursprungliga odlingarna finns dock inte kvar fullt ut, men vi vårdar fortfarande de olika delarna i den stora anläggningen och visar upp exempel på hur det såg ut i den trädgård som Selma värnade så mycket om. Hantverkslaboratoriet på Göteborgs universitet har nyligen tagit fram ett vårdprogram för att visa på de kulturhistoriska värdena med trädgården, och för att ge verktyg för framtida utveckling och underhåll.Trädgården på Mårbacka är värd ett alldeles eget besök!

På Nordiska trädgårdar kommer Kultursalong i det gröna bjuda besökarna på kulturella och ätbara smakprov, tävlingar, försäljning av unika produkter och mycket, mycket annat.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.