Vandrarhem: STF presenterar 17 nya anläggningar

STF erbjuder trendig "elektronisk detox" på Naturhotellet i Nyrup. Där bor man i stora tält mitt ute i bokskogen, tälten är inredda i hotellstandard men saknar elektricitet och rinnande vatten.

STF erbjuder trendig ”elektronisk detox” på Naturhotellet i Nyrup. Där bor man i stora tält mitt ute i bokskogen, tälten är inredda i hotellstandard men saknar elektricitet och rinnande vatten.

Svenska Turistföreningen (STF) presenterar i år 17 nya anläggningar över hela landet. Variationen är stor bland nyheterna. Gästerna kan välja vandrarhem/hotell mitt i city, lyxtält i skogen, moderna stugor, mysigt skärgårdsliv, anrikt kurhotell, fina fjällgårdar, ett litet lotshus, en herrgård, kyrkstugor, en skola eller i en gammal guldgrävarby.

Ordet ”vandrarhem” myntades av STF redan 1933. Vandrarhemmen skulle ligga på platser tillräckligt nära så att man kunde vandra mellan dem, eller åtminstone cykla och det skulle kännas som hemma.

På ungefär 350 platser runt om i Sverige finns STF boenden, det är allt ifrån fyr och fjällstation till skepp och hotell. Tillsammans med 255 000 medlemar är STF en av Sveriges största ideella organisationer som vet att det inte bara är sängen som räknas utan även upplevelsen.

På Lotshuset i Nordmalig erbjuds en fantastisk utsikt och upplevelsen ät med en bybo vann pris som bästa Upplevelsen 2014. För golfentusiasten ligger STF Örnsköldsvik/Veckfjärden granne med Norrlands högst rankade golfbana. Sola och bada kan man göra i kuststaden Ängelholm, på Svartsö i Stockholms Skärgård, på kuststationen Steninge vid Kattegatt och vid Nossenbaden, precis vid Astrid Lidgrens Värld.

För den kulturhistoriskt intresserade finns det en kurort med en lång historia i Nyhyttan, en guldgrävarby i Lannavaara och Kyrkstaden i Lövånger. I Umnäs kan man vandra på fjället och lära sig baka tunnbröd. Åkerlundska gården i Tärnaby, brukar kallas ett sagoslott i vildmarken, men ligger centralt för skidåkarna, mittemellan Ingemarbacken och Anjabacken. För den vildmarkssugne är ett besök på Almdalens fjällgård, 9 km från närmaste väg, mitt på fjället en bra rekommendation.
Står cityliv på agendan finns ett nytt vandrarhem i Gamla Stan/Stockholm, ett i Helsingborg och det kanske mest centrala är det som ligger på ovanvåningen av Norrköpings centralstation.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.