Stockholm: Gröna Lund frågar om lycka

Nöjesparken Gröna Lund har frågat svenska folket om lycka men frågan är väl om Grönans nya spökhus kommer att göra någon direkt "lycklig", kanske när man kommer ut...

Nöjesparken Gröna Lund har frågat svenska folket om lycka men frågan är väl om Grönans nya spökhus kommer att göra någon direkt ”lycklig”, kanske när man kommer ut…

De flesta blir väl glada av ett besök på nöjesfält som till exempel Gröna Lund. Men på Gröna Lund nöjer man sig inte med så svepande analyser. För andra året i rad ställer Gröna Lund, via undersökningsföretaget Novus, lyckorelaterade frågor till drygt 1 000 svenskar över hela landet. Resultatet visar att ungefär varannan svensk anser sig vara lycklig, men man ser en förskjutning i anledningen till varför man känner lycka. Andelen som uppger att hälsan hos nära och kära är viktiga för att känna lycka har sjunkit, däremot har ”min kärlek” och ”mina vänner” ökat i betydelse.

Hur lyckligt är svenska folket egentligen i sin vardag och vad gör oss lyckliga? Det är frågor som Gröna Lund, via undersökningsföretaget Novus, får svar på i sin årliga Lyckobarometer. För andra året i rad ställdes lyckorelaterade frågor till drygt 1000 svenskar över hela landet. Och resultatet visar på tydliga skillnader mot 2014 års mätning.

Drygt hälften av svenska folket är lyckliga – män fortfarande lyckligare än kvinnor
Andelen som uppger att de är lyckliga eller mycket lyckliga ligger på ungefär samma nivå som förra året med 55% (57% 2014). Män (59%) är fortfarande (liksom förra årets mätning) lyckligare än kvinnorna (51%). 7 av 10 uppger att de skrattar minst en gång per dag, men antalet som skrattar fler gånger per dag har sjunkit från 39% till 34%.

Att få vara frisk inte lika viktigt för lyckan längre – kärlek, vänner, husdjur och träning ökar
Att nära och kära är friska och att man själv får vara frisk är fortfarande de två högst rankade alternativen gällande vad som är viktigast för att känna lycka i vardagen, men siffran har sjunkit betydligt jämfört med 2014. Jämfört med förra mätningen har ”min kärlek”, ”vänner”, ”husdjur”, ”träning” och ”att vara i naturen” blivit viktigare för att svenska folket ska känna lycka.

Fråga: Vad får dig att känna lycka i vardagen? (nedan redovisas svarsalternativ med signifikant skillnad från fg års mätning) År 2015 (2014)
Att få vara frisk 37% (54%)
Att nära och kära är friska 39% (49%)
Min kärlek 27% (21%)
Mina vänner 13% (8%)
Mina husdjur 11% (8%)
Träning 10% (6%)
Att vara i naturen 9% (5%)

OM GRÖNA LUNDS LYCKOBAROMETER
Lyckobarometern är en årligen återkommande undersökning där Novus på uppdrag av Gröna Lund tar reda på hur lyckliga svenska folket är och vad som gör dem lyckliga. Undersökningen utfördes 2015 mellan 15 januari-21 januari och omfattades av 1 026 webbintervjuer med män och kvinnor i åldrarna 18-79 år i hela riket.

Novus är ett undersökningsföretag som startade 2006 med ambitionen att förena traditionell undersökningsmetodik med moderna medier och därmed leda företag från åsikt till insikt. Novus arbetar heltäckande inom opinion, marknad och strategi med metoder som anpassas efter frågeställning och målgrupp.

Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i temaparkskoncernen Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin, tillsammans med Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland. Tivolit har 30 attraktioner och sex restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning mm. 2014 hade tivolit ca 1400 anställda under säsongen och över 1,3 miljoner besökare, vilket gör tivolit till en av landets ledande besöksattraktioner.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.