Stockholm: Teater som kommer tillbaka på Junibacken

Nu är Sagotåget åter igång på Junibacken och den populära teaterföreställningen Musikbussen med inspiration av Lennart Hellsings figurer har nypremiär 30 april.

Nu är Sagotåget åter igång på Junibacken och den populära teaterföreställningen Musikbussen med inspiration av Lennart Hellsings figurer har nypremiär 30 april.

Teaterföreställningen Musikbussen har nypremiär den 30 april kl. 13.30. Föreställningen framfördes i samband med Lennart Hellsing-utställningen En annorlunda värld 2011 och är en av Junibackens mest populära föreställningar någonsin. Därför gör den nu come-back!

Musikbussen baseras på Lennart Hellsings bok med samma namn. Boken kom ut första gången 1948 och handlar om världens största och rödaste buss! I bussen, som heter Bravo, bor en Pappa och kör bussen och komponerar, och en Mamma som bestämmer vart bussen ska stanna. I bussen bor också deras 20 barn, och alla är de tvillingar. Inte tvillingar med varandra, men med en av de andra. Barnen spelar där bussen far fram, var och en på sitt instrument och olika melodier. Därför är det ett förfärligt oväsen i bussen.

I föreställningen får vi först och främst träffa de minsta tvillingarna, Knips och Knops. De är för små för att spela – men inte för små för att hitta på bus! De häller sand i trumpeterna, gör en pilbåge av Ingmar och Valdemars gitarrsträng, och röker Pappas cigarr! De tar också med publiken till ett alldeles eget hemligt ställe…

Musikbussen är ett musikaliskt äventyr med både välkända och mindre kända rim och ramsor av Lennart Hellsing. Manus och regi av Mikael Kallin.

Sagotåget är åter igång

Nu är Sagotåget åter igång efter att ha varit stängt i tre månader för en omfattande teknisk renovering. Sagotåget, som tar besökaren med på en färd genom sex av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser, skapades av illustratören Marit Törnqvist mellan åren 1994 och 1996. Att bygga Sagotåget var ett enormt projekt som involverade över 50 dockmakare, finsnickare, attributörer, dekormålare, m fl. Under hela bygget arbetade Marit Törnqvist i nära samarbete med Astrid Lindgren själv.

– Det var viktigt att detaljerna tilläts vara påkostade för att ens ha en chans att göra Astrid Lindgrens författarskap rättvisa, en tuff uppgift med tanke på alla de bilder som redan finns i huvudet på alla hennes läsare världen över. Målet var att besökarna skulle känna att gestaltningen var nyskapande, men att de ändå skulle känna igen sig i Astrids berättelser. Ett exempel på detaljrikedomen är att alla hundratals dockor har individuellt skulpterade händer istället för att vara gjutna i samma form, säger Marit Törnqvist, illustratör och skapare av Sagotåget.

– Denna tekniska renovering kostar 15 miljoner kronor och är Junibackens största investering någonsin. I och med detta säkerställer vi att flera generationer barn framöver får ta del av den fantastiska värld som Marit Törnqvist och Astrid Lindgren en gång skapade tillsammans, säger Kristina Axén Olin, Junibackens styrelseordförande.

Sagotåget bygger på böckerna om Madicken, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket, Nils Karlsson Pyssling, Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta. De detaljrika miljöerna är de samma som vid öppnandet 1996, men som besökare kommer man att märka att själva tågresan går betydligt smidigare och tystare.

”…Så måste jag säga dej, om inte hela världen redan har sagt det, att där har du gjort ett fantastiskt fint jobb. Alla som kommer dit faller i förundran över att något dylikt existerar, och jag kan inte tänka mej ett barnmuseum, som kommer i närheten av detta. Där har du minsann gjort något som kommer att bestå genom åren.”

Astrid Lindgren om Sagotåget i ett brev till Marit Törnqvist den 4 februari 1997.

Texten som man som besökare lyssnar till under färden med Sagotåget är skriven och inspelad av Astrid Lindgren. Det blev hennes sista verk.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.