Funäsdalen: MTB-cykling allt viktigare för fjällsommaren

MTB-tävlingen Fjällturen arrangeras 18 juli i Funäsfjällen. Cykling blir en allt viktigare del i fjällanläggningarnas sommar, nu kommer en hel temavecka för cykelsugna familjer.

MTB-tävlingen Fjällturen arrangeras 18 juli i Funäsfjällen. Cykling blir en allt viktigare del i fjällanläggningarnas sommar, nu kommer en hel temavecka för cykelsugna familjer.

Ett tusental tävlande väntas ställa upp i MTB-tävlingen Fjällturen som arrangeras 18 juli i Funäsfjällen. Det är för tredje året för tävlingen och antalet starter ökar snabbt. Bansträckningen går genom dalgångar och över högfjäll med fantastiska vyer, en blandning av väg, stig och cykelled utan några tekniska svårigheter. I år presenteras flera nyheter däribland att tävlingsklassen på 58 km är seedningsgrundande för både Cykelvasan och Birkebeinerrittet. Alla som gillar att cykla kan delta i Fjällturen: elit, motionärer och barn i fem olika banor från knatteloppet på 1 km till ”Ultra” på 70 km.

Nyhet: Fjällturenveckan för cyklande familjer

I takt med att MTB-cykling växer är det fler som ser Funäsfjällen som den självklara cykeldestinationen i Sverige och för att öka attraktionskraften kring tävlingen har lokala företagare tillsammans med Destination Funäsfjällen gått in i en satsning som mynnat ut i en cykelvecka, Fjällturenveckan. Veckan passar hela familjen med aktiviteter för både vuxna och barn. Satsningen på Fjällturenveckan är ett led i Funäsfjällens cykelsatsning för att lyfta fram produkten ytterligare på marknaden.

– Vi vill att fler ska få uppleva Funäsfjällen från cykelsadeln och den produkt vi besitter är i svenska mått unik med 423 km leder i högfjällsterräng. Genom att skapa en vecka med aktiviteter på cykelsadeln hoppas vi att fler ska få upp ögonen för att cykla till fjälls, säger Jonas Kojan, VD Destination Funäsfjällen.

Fjällturenveckan kommer bland annat att innefatta cykelclinic med Fredrik Ericsson, en av världens bästa MTB-cyklister, backlopp, prova-på att hoppa i en dirtbana och guidade turer på fjället i olika distanser.

Funäsfjällen erbjuder Skandinaviens största skidområde. Här finns 135 nedfarter, 300 kilometer längdspår, 450 kilometer skoterleder och nio fjällbyar.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

4 svar till "Funäsdalen: MTB-cykling allt viktigare för fjällsommaren"

  • Redaktionen  2015-06-25 på 3:15 e m

   I år var det närmare två meter snö i början av juni på vissa håll i fjällvärlden. Vanligen är det inte fullt så mycket snö men inte ens med snöskor eller skidor är det lätt att ta sig fram, eftersom inte ens snöskor brukar bära på den smältande snön. Och är det mindre snö så får man räka med desto fler mygg 😉 Den absolut bästa tiden för fjällvandring är i augusti-september, när myrarna torkat, höstfärgerna exploderar och myggen dött! Säkrast är förstås att kolla med turistbyråer eller fjällhotell men räkna med mycket skiftande klimatförhållanden mellan Dalafjällen och nordligaste Lappland.

   Svara
 1. Oscar Nyströmer  2015-06-14 på 8:53 e m

  Är nu 14 juni 2015 åter i Funäsdalen för att i första hand fira min fru som fyler 50. Det är välförberett.
  Men det av trakten jag hade velat gett henne är stängt sedan april. Öppnar vid eller efter midsommarveckan. Skogs (fin restaurang) är stängt. Liksom Ediths (Trevligt fik). Liksom Funäsdalens toppstuga med linbana. Kommer Mittådalens affär vara öppen? (Sameafffär på Mittådalen med konst och vilt)
  Jag anar förlorade möjlgheter från traktens affärsidkare här. När solen skiner igeom molnen, och det torkar upp, och värmen stiger uppåt 15, så uppstår magiska stunder. Den som i detta läge håller fram en renklämma och en Hells lager kan skära guld med täljkniv.
  Jag har hyrt mitt företags sommarstuga i Funäsdalen för att tilsamammans med min fru fira hennes 50 årsdag samt åka en del MTB i omgivande trakter.
  Servicefunktionerna i denna vecka före midsommar sover. Skärpning!!

  Svara
  • Redaktionen  2015-06-15 på 11:57 f m

   Hej Oscar, tack för relevanta synpunkter. Svensk turism har ju generellt problem med för korta säsonger, vilket gör att man skär ner på service mellan säsongerna, vilket i sin tur gör många turister i mellansäsongerna besvikna. Vilket i sin tur… Inte minst drabbar detta fjällturismen; alltför få människor är medvetna om hur fantastiskt det kan vara till fjälls på våren och hösten – utom du och jag. Sedan tror jag också att fjällkunskapen bland folk är dålig; för en tid sedan hörde/såg jag rapporter om turister som kom till fjälls med plan att fjällvandra i början av juni. Ingen bra idé! Jag ska vidarebefordra dina frågor och synpunkter till Funäsdalens turistbyrå. Hoppas ni får ett fint födelsedagsfirande.

   Sommarhälsningar
   Erik Stenfors, chefredaktör

   Svara

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.