Dalahästar – made in China

En stor souvenirhandlare i Stockholm har startat egen tillverkning av dalahästar – i Kina. Hästen på denna bild är dock äkta vara.

En stor souvenirhandlare i Stockholm har startat egen tillverkning av dalahästar – i Kina. Hästen på denna bild är dock äkta vara.

Att svenska dalahästar och andra turistsouvenirer skulle vara ”made in China”, trodde jag var en modern myt eller åtminstone något som ingen kvalitetsmedveten turistbyrå eller nationellt turistorgan skulle acceptera. Men nu har vi förstås en fri marknadsekonomi.

I Stockholms Hamns egen tidning läser vi om hur kryssningsturismen blir allt större. Många turistföretagare och souvenirhandlare lever till stor del på köpstarka kryssningsturister. Men de äkta dalahästarna har ändå blivit för dyra, så en av Stockholms största souvenirbutiker har startat egen tillverkning av dalahästar, i Kina.

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.