Forsvik: Utställning om kvinnoliv på Forsviks bruk

Västarvet driver en rad museer etc i västsverige. Sommarens utställning på Forsviks bruk handlar om kvinnors liv i bruksmiljön.

Västarvet driver en rad museer etc i västsverige. Sommarens utställning på Forsviks bruk handlar om kvinnors liv i bruksmiljön.

Nu öppnar årets utställning, Kvinnornas berättelser – arbete och liv i ett brukssamhälle på Forsviks bruk. Vi är vana att berättelsen om vår industrihistoria fylls av bilder på sotiga män i smedjor och verkstäder och myndiga herrar med polisonger och guldklocka. Kanske beror det på att det är den bilden som har dokumenterats i text och fotografier – 1920-talsbilden har fastnat på näthinnan.

Men i år berättar vi en annan historia i utställningen Kvinnornas berättelser – arbete och liv i ett brukssamhälle. En historia om kvinnor som ägare, brukare och ledare för gårdar, gods och verkstäder. En historia om kvinnors rätt till utbildning och eget yrkesval. Vi berättar om kvinnorna i Forsvik från 1400-talet fram till idag, om deras liv och verksamhet, om det samhälle de levde i och om kvinnans villkor och ställning.

En av landets äldsta industrimiljöer

Forsviks bruk är en av Sveriges äldsta industrimiljöer. Här möter du en bruksmiljö med en 600 år lång historia, där en lika vacker som unik miljö med bruksjärnväg och historiska byggnader berättar om teknik och liv i ett brukssamhälle. Med Kvinnornas berättelser vill vi synliggöra kvinnornas bidrag till ett fungerande samhälle och deras betydelse för produktionen vid bruken. Här möter ni godsägarinnan, sjuksköterskan, värdshusvärdinnan, modisten och glansstrykerskorna, pigorna, bagerskorna, bryggerskan och servitriserna.

Men detta är inte allt som händer i Forsvik. Redan från fredag 26 juni är det full fart med teatergruppen 123 Schtunk som spelar sin egen version av William Shakespeares Romeo och Julia

Lördag 27 juni – Söndag 28 juni 10.00 – 16.00 pågår årets Forsviksdagar.
• Välkommen att lyssna på musikgrupperna Västanvind och Forsvikspojkarna
• Gå på marknad vid bruket, mumsa på kolbullar, korv och bröd eller kaffe med hembakat bröd.
• I kvarnen mal mjölnaren mjöl och i mjölnarbostaden bakas bröd.
• Ta en tur med bruksjärnvägen eller gå ombord på Hjulångaren Eric Nordevall II.

Måndag 29 juni är det så dags för årets första musikkväll.då Mockingbird Hillbillies uppträder
Musik i Forsvik pågår sedan varje måndag 29 juni – 17 augusti

 

Västarvet är Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv. Genom förebyggande och konsultativa insatser med fokus på kulturmiljö, naturvård, arkeologi, konservering och slöjd bevarar vi natur- och kulturarvet – men bedriver också ett framtidsinriktat utvecklingsarbete i hela Västra Götaland. Västarvet driver verksamheten på Bohusläns museum, Göteborgs Naturhistoriska museum, Lödöse museum, Forsviks Bruk, Slöjd & Byggnadsvård, Vänersborgs museum och Vitlycke museum. Läs mer om Västarvet på www.vastarvet.se

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.