Stockholm: I höst visar Nationalmuseum Design framtidens hem

Höstens utställning på Nationalmuseum Design handlar om framtidens boende. Ai Hasegawa, The Extreme Environment Love Hotel, Carboniferous Room. Foto: Ai Hasegawa och Joseph Popper.

Höstens utställning på Nationalmuseum Design handlar om framtidens boende. Ai Hasegawa, The Extreme Environment Love Hotel, Carboniferous Room. Foto: Ai Hasegawa och Joseph Popper.

Nationalmuseum Design visar i höst sin utställning ”Hemma i framtiden” med exempel på hur design kan påverka vår vardag i framtiden. I utställningen spekulerar designers från hela världen om olika möjligheter för framtidens hem. Det kan handla om att generera egen el, odla nya organ hemma som förvaras i kylskåpet eller kanske till och med ha en lägenhet på en annan planet.

Hemma i framtiden handlar om hur design och produkter påverkar våra vardagsliv. Ett exempel är smartphones som har kommit att dominera vår vardag på mindre än tio år. Utställningen blickar istället framåt och designers från hela världen spekulerar om hur det kan se ut om 10, 20 eller 50 år och hur hushållsprodukter kan påverka våra dagliga rutiner i framtidens hem. Kommer vi att odla nya organ hemma och förvara dem i kylskåpet, vill vi generera egen el eller kanske till och med ha en lägenhet på en annan planet?

Tre vardagsmiljöer byggs upp

I utställningen finns tre vardagsmiljöer uppbyggda med olika föremål och projekt som visar en möjlig framtid. Bland annat hur vi kan integrera biologi, vetenskap och teknologi i köket. Vad vi kanske kommer att ha i frysen eller kylskåpet, hur vi återvinner vårt avfall eller hur vi håller koll på vår hälsa. Det kan också handla om att hitta tillbaka till en självförsörjande livsstil utan att vara beroende av matbutiker. Att åter kunna göra upp eld, fånga sin egen mat eller generera sin egen el. I utställningen ställs också frågor som vad som krävs för att vi ska kunna lämna vår egen planet och bosätta oss på andra platser i rymden, hur mat som odlas på Mars smakar och hur de senaste modetrenderna kommer att se ut i rymden.

Utställningen välkomnar besökarna att kliva in i framtidens vardagsrum och uppmanar även till att fundera över vilken framtid vi vill ha, och vilken vi inte vill ha.

Totalt deltar runt 30 designers i utställningen såsom Thomas Thwaites (UK), James King (UK), Mike Thompson (UK), Ma’ayan Pesach (Israel), Chmara.Rosinke (Tyskland, Polen), Susana Soares (Portugal), Studio Stefan Schwabe (Tyskland), Nelly Ben Hayoun (Frankrike), Veronica Ranner (Tyskland), Mars One (Nederländerna), Marcia Nolte (Nederländerna), Grietje Schepers (Nederländerna), NASA/JPL (USA), Studio Swine (Japan, UK) och Ai Hasegawa (Japan).

Utställningen Hemma i framtiden visas på Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern från den 18 september till den 15 november 2015. 

Curator: Lisanne Fransen (Nederländerna, verksam i Sverige)
Scenografi: Studio Harm Rensink (Nederländerna)

 

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2018. Verksamheten fortgår genom samarbeten både i Sverige och utomlands och med tillfälliga utställningar på Konstakademien, Fredsgatan 12 och Nationalmuseum Design på Kulturhuset i Stockholm. Mer information finns på www.nationalmuseum.se.

BMW Sverige AB är huvudsponsor för Nationalmuseum Design. Nationalmuseum samarbetar även med Svenska Dagbladet, FCB Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.