Kalmar: Kulturpris till Kalmar slott

Kalmar slott har belönats med årets Kulturarvspris.

Kalmar slott har belönats med årets Kulturarvspris.

Svenskt Kulturarv delar årligen ut ett stipendium på 10.000 kr till en person eller organisation inom Svenskt Kulturarvs verksamhetsområde. När priset nu delas ut för femte gången står Kalmar Slott och Mimmi Mannheimer som mottagare. För att kunna motta priset skall verksamheten utmärkt sig genom att kreativt utveckla sitt innehåll för att nå en bredare publik och med ett särskilt innehåll nå barn och ungdom.

Svenskt Kulturarvs motivering:

”På Kalmar Slott möter besökarna narrar och riddare som alla med mild envishet fångar in barnens intresse, väcker deras nyfikenhet och lust att lära. Leken är inte bara stoj och skoj utan leder vidare till äventyret att få veta mer om slottet och dess invånare i andra tider än vår. På Kalmar Slott öppnas barnasinnet hos både stora och små och därmed bidrar de till att skapa en ny generation av besökare till Sveriges kulturarv.”

– Vi är väldigt stolta över stipendiet från Svenskt Kulturarv, säger slottschefen Mimmi Mannheimer. Detta är ett viktigt erkännande av att de satsningar vi gjort de senaste sex åren gett resultat. För att väcka besökslust året om har vi bland annat satsat på säsongsutställningar, ökat vår tillgänglighet och fått en ny restaurang. Nu får vi också ett kvitto på att vår sommarverksamhet med Barnens Slott är en av Sveriges bästa barnaktiviteter i historisk miljö.

Kalmar Slott har flera anledningar att fira. Slottet slår besöksrekord i år och blev också nyligen nominerade av Kalmar län till Stora turistpriset.

– Som småbarnsföräldrar reser vi gärna runt i Sverige i jakt på ett kulturutbud för barn som håller måttet, säger John Chrispinsson, styrelseledamot i Svenskt Kulturarv och medlem i juryn. På Kalmar Slott får barnverksamheten toppbetyg, näst intill världsklass.

Juryn har bestått av Direktör Meg Tivéus, journalisten och författaren John Chrispinsson, Jan Larsén, Strömma Turism & Sjöfart AB, Projektledare Åse Berglund, Överintendenterna Magnus Hagberg och Berndt Arell samt Lena Sjölin, Svenskt Kulturarv.

Juryn bedömer vinnaren utifrån följande kriterier:

  • ha bidragit till att på ett kreativt sätt utveckla innehållet i museer/miljöer i syfte att nå en bred publik
    eller
  • ha gjort en insats för att utveckla ett innehåll som speciellt riktar sig mot barn & ungdom
    eller
  • ha satt sitt museum/besöksmål/evenemang på kartan genom offensivt nytänkande i marknadsföringsarbetet.

Destination Kalmar ska i samverkan med näringslivet utveckla, profilera och marknadsföra Kalmar som besöksmål. Bolaget ska även samordna och utveckla evenemangsutbudet i Kalmar, driva turistbyrå- och gästhamnsverksamhet samt i samverkan med Statens fastighetsverk ansvara för verksamheten på Kalmar Slott.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.