Luleå: Samisk viltbutik satsar på turismen

Viltbutiken Biergo i Luleå satsar på samisk matkultur för turister.

Viltbutiken Biergo i Luleå satsar på samisk matkultur för turister.

Viltbutiken Biergo i Luleå öppnades för ett år sedan av Susanne Johnsson och Catarina Gunillasson. Just nu (2-5 november), marknadsförs deras helt nya upplevelseprodukt ”The year of the reindeer” på en av världens ledande resemässor – World Travel Market i London.

Det rör sig om en smakupplevelse där deltagaren genom berättelser får följa renskötarens år; från kalvarnas födelse i maj och kalvmärkningen i juni till förflyttningen mellan betesmarker, samtidigt som det bjuds på en avsmakningsmeny med både traditionella och nya smakkombinationer.

Biergo beskriver sig som ett genuint viltföretag. Många av de produkter som finns i butiken är specialiteter. Genom sin unika ägarsammansättning kan de kontrollera hela leveranskedjan – från skog till butik.

– Vi startade Biergo för att vi ville göra ren- och viltkött från norra Sverige tillgängligt på marknaden. Med vår nya produkt vill vi göra det möjligt för privatpersoner och företagsgrupper att höra historien om var köttet kommer ifrån och lära sig om renens betydelse för ursprungsbefolkningen, säger Susanne Johnsson

Det här är en av de första Luleåbaserade upplevelseprodukterna som har arbetats fram tillsammans med Visit Luleå inom ramarna för Destination Capacity Building in Swedish Lapland – ett regiongemensamt projekt vars syfte är att stärka besöksnäringen i regionen och utveckla nya besöksanledningar.

– Det finns ett stort intresse för den samiska kulturen, livsstilen och råvarorna även på internationella marknader. När det kommer till mat så söker turister många gånger mer än bara en måltid, de vill också ha historier och upplevelser så jag hoppas på stort intresse för Biergos nya produkt säger Karin Åberg, affärsutvecklare på Visit Luleå.

Redan innan ”The year of the reindeer” var färdigutvecklad ville en nederländsk turoperatör sälja smakupplevelsen och under Luleås kulturweekend den 24 oktober fick deltagarna ta del av den.

 

Biergos fyra delägare har nära anknytning till den samiska traditionen och renskötseln. En av delägarna, Anders Ruuth, är renskötare i Östra Kikkejaures sameby. En annan delägare är Arvidsjaurs Renslakt AB, vilket startades 1992 av fyra samebyar, Mausjaur, Udtja, Västra Kikkejaure och Östra Kikkejaure.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.