STF har utsett årets bästa vandrarhem och fjällstationer

Årets bästa STF-vandrarhem är Lotshuset i Nordmaling, Ångermanland.

Årets bästa STF-vandrarhem är Lotshuset i Nordmaling, Ångermanland.

Varje år delar Svenska Turistföreningen (STF) ut pris till årets bästa vandrarhem/hotell och fjällstation. Den 22 november korades alla vinnare på en gala i Göteborg. Vinnarna finns över hela Sverige.

STF Lotshuset/Ångermanland och STF Blåhammaren/Jämtland är de anläggningarna som gästerna hade röstat fram till sina favoriter. Årets Nykomling gick till STF Steninge/Halland, Årets insats till STF Hagaby Lantgården/Öland, Årets Upplevelse till STF Nyrups Naturhotell/Skåne.  Tre priser delades ut till de anläggningar som haft den bästa gästnattsökningen under 2015. STF Blentarp/Skåne vann bland de mindre, STF Kiruna/Lappland bland de större och STF Grövelsjön/Dalarna var de som ökade mest bland fjällstationerna.

Konkurrensen är hård bland landets alla vandrarhem och fjällstationer. Att bli en av de tre nominerade i sin kategori är ett kvitto i sig på att en anläggning har något utöver det vanliga att erbjuda. Här nedan ser ni Guld, Silver och Bronsvinnarna i varje kategori.

 

Vinnarna är:

Årets Kudde Vandrarhem – delas ut till den anläggning som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

GULD

STF Nordmaling/Lotshuset – Ångermanland/Västerbottens län

För en unik upplevelse där lotsarnas historia paras med såväl smakfull inredning som ett läge som få kan mäta sig med. Med sin blandning mellan genuint och modernt visar Lotshuset hur upplevelser utöver det vanliga får sin näring från såväl personligt bemötande som charmigt utformade rum. Vann Årets upplevelse 2014

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/Nordmaling

SILVER

STF Tåkern – Östergötland

Med sina fräscha rum i gammal stil inrymd i en varsamt renoverad skola visar Tåkerns vandrarhem att en härlig atmosfär verkligen är den bästa huvudkudden. Ett bemötande utöver det vanliga ramar in en verkligt hållbar upplevelse där Rökstenens landskap ger oss en glimt av änglamarken.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/takern

 

BRONS

STF Gällnö – Stockholms skärgård

Med bevarad skärgårdskänsla där hav möter land ges en helhetsupplevelse i en oas fri från storstadens stress. Ständig utveckling parad med personlig och avslappnad service som aldrig tummar på professionaliteten gör att mången återkommande gäst vittnar att det är som att komma hem. Vinnare Årets Kudde 2014

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/gallno

 

Årets Kudde Fjällstation – delas ut till den anläggning som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

GULD

STF Blåhammaren – Jämtland

Med vilsamt lugn för kropp och knopp på väg till fjällets topp fortsätter Blåhammaren att vara en verklig höjdare med sin blandning av lyx och tradition. Kulinariska överraskningar levererade av engagerade kockar efter en tur på fjället skapar magiska möten mellan mat och fjällets karga historia.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/blahammaren

SILVER

STF Helags – Jämtland

För en genuin och inspirerande miljö som skapar äkta gemenskap mellan personal och gäster. En rustik pärla i blåsten vid foten av Sveriges högsta topp söder om polcirkeln där solen går upp över vår sydligaste glaciär. Inte undra på att såväl fjällräv som fjällvandringsräv ständigt kommer tillbaka.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/helags

BRONS

STF Saltoluokta – Lappland

Vinnare av Årets Kudde två år i rad.

För en gedigen miljö där otämjd vildmarken och modern bekvämlighet och lyx möts i en perfekt kombination som får dig att längta tillbaka redan när du kliver ut över tröskeln. Den alltid lika spännande maten med sina lokala inslag skapar en varm hemtrevlighet som andas historia och äkthet.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/saltoluokta

 

Årets Nykomling – delas ut den anläggning eller ny värd som på ett anmärkningsvärt sätt gjort entré i STF-familjen under året.

GULD

STF Steninge Vandrarhem – Halland

Motivering: För en nyskapande upplevelse i världsmästarklass från morgonens frukostgröt till kvällens natursköna vandringstur. Såväl service som inredning gör skäl för de dikter om natur och kultur som skaldats här invid Kattegatts strand. En halländsk pärla med lyster av omsorgsfullt handlag och hantverk.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/Steninge

SILVER

STF Norrköping/Centralstationen – Östergötland

Motivering: Med en såväl central position som stationär lokalisation banar denna järnbanepärla sig väg in bland de mest intressanta tillskotten på vandrarhemmens turlista. Komfort, läge, service och kristallkronor i varje rum leder tankarna in på historiska stickspår där ingen omsorg saknas.

Hemsida; www.svenskaturistforeningen.se/NorrkopingCentralstationen

BRONS

STF Nyrups Naturhotell – Skåne

Även nominerad till Årets Upplevelse.

Motivering: När bokskogens skira lövverk förenas med såväl de renaste fiskevatten och mongoliska hyddor kan ingen motstå denna nykomna intensiva naturupplevelse. För en avkoppling i såväl fotogenlampans som vintermånens sken som inte lämnar några avtryck i naturen annat än i själens landskap.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/Nyrup

 

Årets Upplevelse – delas ut den anläggning som har skapat ett arrangemang eller en aktivitet utöver det vanliga under året.

GULD

STF Nyrups Naturhotell – Skåne

Även nominerad till Årets Nykomling.
Motivering: För en uppvisning i bekvämlighet som utmanar gästens sinnen och föreställningar om vad en ett vandrarhem kan erbjuda. När du har stängt den mongoliska yllehyddans dörr stiger du in i en ny värld där mänskliga möten får en ny inramning och du kan andas ut mellan vandringsstigar och vulkaner.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/NyrupNaturhotell

 

SILVER

STF Ransäter/Prästmyren – Värmland

Motivering: Till ackompanjemang av såväl gångbara spelmanstoner som bondkökets frukost leder denna värmländska pärla oss ut i den idylliska natten. För en kompromisslös energikick med loge och spelloft inbäddade i en grönska fylld av lugn för stressade själar som kvalar in bland årets givna upplevelser.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/RansaterPrastmyren

SILVER

STF Snöå bruk – Dalarna

Motivering: För sin konsekventa outtröttliga vilja att skapa paket fyllda av det bästa Dalarna kan ge både i form av upplevelser och mat. Snöå bruk utmärker sig med en unik känsla för såväl bruksmiljöns som det rika kulturlivets möjligheter där både skidspår och trerättersflärd finns på den upplevelserika menyn.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/Snoabruk

 

Årets Insats

Delas ut den anläggning som har utmärkt sig utöver det vanliga inom något område. Exempelvis hållbarhetsarbete, renovering, medlemsrekrytering eller liknande.

GULD

STF Hagaby Lantgården – Öland

Motivering: För att mitt i det Öländska landskapet bland mangårdsbyggnader och sovklara hängmattor ha skapat en medlemsmagnet utöver det vanliga. Att låta cykel och golfbag tävla med såväl fotocafé som strandängar med vraksafari gör Hagaby det till ett uppskattat paradis både för den aktive och stressade.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/HagabyLantgarden

SILVER

STF Grövelsjön – Dalarna

Motivering: Med en gedigen certifierad upplevelse från minsta omhuldad tuva till restaurangens lokala råvaror fortsätter Grövelsjöns vandrarhem sin KRAV-fyllda resa på Svanens rygg mot nya hållbara höjder. En utveckling som lär fortsätta längs sin natursköna fjällstig som nytt officiellt Vasaloppscenter.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/grovelsjon 

 

BRONS

STF Vare – Halland

Motivering: För att i kontrast till sin historia som fattighus ge besökare en rik upplevelse med helt nyrenoverade rum där surfingparadiset är en kort promenad bort. Medan servicen strålar i kapp med värmen från sandstrandens varma dyningar och den stora bakugnen, bäddas gästerna in i den lummiga trädgården.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/Varberg

 

Årets gästnattsökning, vandrarhem/hotell med fler än 5000 gästnätter/år

GULD: STF Kiruna – Lappland

Motivering: STF Kiruna är en anläggning som målmedvetet och med professionalism satsar på att etablera ett bra boende i ett hett område. En satsning som gett utdelning i form av en växande skara gäster. Här bor den som söker ett central och naturnära boende i Kiruna.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/kiruna

 

Årets gästnattsökning vandrarhem/hotell med färre än 5000 gästnätter/år

 GULD: STF Blentarp – Skåne

Motivering: Sedan Gunilla och Klas tagit över vandrarhemmet har en fantastiskt utveckling skett. De satsar på verksamheten med nya ögon och gästerna strömmar till. Med en imponerande gästnattsökning på 329 procent jämfört med 2014 är de solklara vinnare.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/blentarp

 

 

Årets gästnattökning, fjällstation

GULD: STF Grövelsjön- Dalarna

Motivering: Lika målmedvetet och fokuserat som en maratonlöpare har STF Grövelsjön ökat sin gästnattsökning med nästan 11% under 2015. Personalen under ledning av Charlie Ekberg arbetat efter en långsiktig strategi med att paketera intressanta och relevanta upplevelse till sina gäster.  Den stora nyheten för året är att de även har lyckas bli ett certifierat Vasaloppscenter.

Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/grovelsjon 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.