Göteborg: Stor folk- och hästfest i september

I september blir det stor folk- och hästfest i Göteborg.

I september blir det stor folk- och hästfest i Göteborg.

Mellan den 8 och 11 september genomförs SM i körning (med häst) på kommande EM-arenan Ullevi. Och i centrala Göteborg. Det är första gången sedan VM i Stockholm 1990 som en körtävling avgörs med storstadens myller och buller som kuliss. Ambitionen från arrangörerna är att detta ska bli en riktig folk(och häst-) fest.

Lotta Nibell, vd på Göteborgs evenemangs- och arenabolag Got Event:

– Det är alltid roligt att kunna presentera ett helt nytt evenemang på Nordens största arena, Ullevi. SM-tävlingarna blir också ett viktigt genrep inför EM i ridsport som genomförs på arenan i slutet av augusti 2017. Det blir ett ypperligt tillfälle att finslipa vår organisation, logistik och arenautformning.

Disciplinerna i SM är fyrspann, par och enbet för häst och ponny. Dressyren och precisionsmomentet genomförs inne på Ullevi medan maratonprovet planeras att gå genom centrala Göteborg till Slottsskogen.

– Att använda staden som evenemangsarena är också spännande och ger evenemanget en extra dimension. Det blir extra roligt när vi kan bjuda göteborgaren på högklassig ridsport mitt inne i centrala Göteborg. Vi hoppas på en riktig folkfest.

SM i körning 2016 arrangeras i samarbete mellan Got Event och Göteborg Horse & Carriage Club.

Dan Henriksson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Körkommitté:

– Det känns spännande med ett SM i Göteborg, både för att körningen kommer närmare en ny publik och för att det ger en försmak av nästa års EM. Det är jätteroligt att Göteborg satsar på körsporten på det här sättet.

EM i körning för fyrspann ingår i EM 2017 i Göteborg tillsammans med EM i hoppning, dressyr och dressyr för ryttare med funktionsnedsättning.

Fakta om sportkörning: 

Körningen har tre delprov – dressyr, maraton och precision.
I dressyren körs ett givet program i gångarterna skritt och trav, för enbet även i galopp.
I dressyrmomentet bedöms bl a hästens gångarter, övergångar, balans, lösgjordhet och harmoni.
Här bedöms även den totala prestationen av ekipaget in, hästarnas och vagnens skick samt kuskens och medhjälparnas klädsel med mera. Det ska vara snyggt och propert och utrustningen ska blänka.

Maratonprovet påminner om fälttävlans uthållighetsprov. Ekipagen kör ett antal sträckor och den sista sträckan avslutas med upp till åtta hinder. Hästar och vagnar passerar hindren genom de portar som angetts. Tidtagningen startar när ekipaget går in i hindret och stoppas när ekipaget kört ut genom portarna. Här är det extra viktigt att kusk och groom arbetar i ett team tillsammans.
Det avslutande precisionsprovet körs längs en given bana mellan koner med fyllda plastbollar på toppen. Banan körs på tid och ingen boll får trilla ner.

 

Got Event är Göteborgs Stads evenemangs- och arenabolag och driver några av Sveriges mest älskade arenor: Bravida Arena, Frölundaborg, Gamla Ullevi, Lisebergshallen, Scandinavium, Ullevi, Valhallabadet, Valhalla IP, Wallenstamhallen och Valhalla Sporthallar. Starka varumärken som alla bidrar till att Göteborg upplevs som en attraktiv och spännande stad att bo i, att arbeta i och att besöka.

Vi arrangerar också – tillsammans med Svenska ridsportförbundet – Gothenburg Horse Show som är en av världens främsta inomhustävlingar för ridsport.

Varje år besöker drygt 2 miljoner människor fler än 400 idrotts- och underhållningsevenemang på någon av våra arenor. Därutöver kommer det årligen närmare en halv miljon badbesökare till Valhallabadet.

Vi är ca. 125 medarbetare som gör allt för att skapa bra förutsättningar för att genomföra evenemang i världsklass. Vi brukar säga att vi bidrar till att skapa magiska ögonblick!

Bolaget omsätter ungefär 160 miljoner kronor, vi bedriver ett aktivt miljöarbete och vi är miljödiplomerade.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.