Tåg: Vad sägs om en tåglinje mellan Norrtälje och Åbo?

Idén är att köra tåg mellan Norrtälje och Åbo via Åland. Banan ska dras i tunnlar och broar och medge hastigheter på upp till 1 000 km/h.

Idén är att köra tåg mellan Norrtälje och Åbo via Åland. Banan ska dras i tunnlar och broar och medge hastigheter på upp till 1 000 km/h.

En fast tågförbindelse mellan Sverige och Finland via Åland. Ja, det är faktiskt en idé som förs fram av företaget Hyperloop technologies där Rob Lloyd är VD. Det handlar givetvis om ett närmast sciencefictionartat transportsystem, ett slags tåg, som körs i en tub/tunnel vars lufttryck är extremt lågt – vilket ska göra att man kan komma upp i hastigheter över 1 000 kilometer i timmen. Detta enligt ett inslag på sverigesradio.se.

– Vi letar efter de intressantaste platserna i världen där det finns en historia av innovation, där det finns möjlighet att få ihop finansiering och samarbeta med privata investerare, säger han.  Idén har förts fram av entreprenören Elon Musk, som grundade betalsystemet Paypal och elbilstillverkaren Tesla.

Musk skriver själv att idéen tog form när han läste att Kalifornien ville satsa på snabbtåg, något han anser vara föråldrat.

Ett av hans företag har utlyst en tävling om den bästa lösningen för Hyperloop, och det ska finnas en handfull företag som arbetar med att ta fram den tekniska lösningen för idén.

Norrtälje – Åland – Åbo

Tanken på en fast förbindelse med tunnlar och broar mellan Norrtälje och Åbo via Åland presenterades på ett seminarium på finska ambassaden.

Det ska understrykas att det är ett väldigt tidigt skede, en förstudie om bland annat realismen i det hela ska presenteras nästa höst.

Risto Penttilä, vd för Finska Centralhandelskammaren, säger att just Åland har varit aktivt i att ta fram de tidiga planerna på den fasta förbindelsen.

Hyperloop har erbjudit sig att bidra med pengar till förstudien och då givetvis med förhoppningen att företagets transportsystem skulle kunna användas i framtiden.

Hyperloop Technologies är också ett av de företag som deltar i den tävling som Elon Musks företag utlyst. Och Hyperloop Technologies hoppas kunna visa att deras teknik fungerar relativt snart, med någon form av testkörning i en bana under året som kommer.

Sedan skulle det kunna planeras för framtida byggen på fler ställen i världen, säger vd:n Rob Lloyd, som också anser att Sverige är klart intressant för ett av pilotprojekten.

– Vi hoppas ha tre platser i världen där kontrakten är klara och vi kan starta någon gång mellan 2017 och 2020, och ser gärna att Sverige är ett av dem, säger han.

Källa:sverigesradio.se

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.