Krogglädje: Michelin-guiden sprider stjärnor

Stockholm Michelin-guiden 2016Michelin-guiden har släppt sin guide för den nordiska regionen och antalet stjärnrestauranger i vår del av världen är fler än någonsin. Sverige har nu fått totalt sju nya stjärnor. Norden fick nu även sina första trestjärniga krogar – restaurangerna Maemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn. De hade båda tidigare två stjärnor vardera.

Mathias Dahlgren behåller sina stjärnor i Stockholm från tidigare år och har därmed två stjärnor för Matsalen och en stjärna för Matbaren 2016.

– Äntligen tre-stjärniga restauranger i Norden – WOW! Det är kul att hela regionen uppmärksammas i Nordic Guide 2016, landsbygden lever! Stort grattis till alla nya och gamla stjärnor. Tillsammans stärker vi Norden som gastronomisk destination, säger Mathias Dahlgren.

Vi svenska lantisar kan glädja oss åt att Fäviken Magasin i Järpen utanför Åre blev den första tvåstjärniga krogen utanför storstäderna. Fler lantliga stjärnnyheter: Hotel Borgholm på Öland, PM & Vänner i Växjö och Daniel Berlin i Skåne Tranås.

En bidragande orsak till stjärnregnet över Norden är premiären för den nya nordiska guiden; för ett år sedan gav man ut en nordisk upplaga som dock bara omfattade storstadsområdena.

Övriga enstjärniga restauranger i Michelin Nordic Guide:

STOCKHOLM:

• Ekstedt

• Esperanto

• Frantzén

• Gastro-logik

• Oaxen Krog

• Operakällaren

• Sushi Sho (ny)

• Volt

GÖTEBORG:

• Bhoga

• Koka

• Sjömagasinet

• SK Mat & Människor

• Thörnströms Kök

• Upper House, ny

• 28+

MALMÖ:

• Ambiance à Vindåkra

• Bloom in the Park

• Vollmers

Krogglädje även i Göteborg

Kökscheferna på Gothia Towers restaurang Upper House gläder sig åt sin första Michelin-stjärna.

Kökscheferna på Gothia Towers restaurang Upper House gläder sig åt sin första Michelin-stjärna.

Upper House Dining har tilldelats sin första stjärna i Guide Michelin.
– Jag är fantastiskt stolt och enormt glad, en stjärna i Michelinguiden har varit ett av våra mål och visar att vår satsning är helt rätt, säger Krister Dahl, Executive chef på Gothia Towers och Upper House.

Sedan Upper House öppnade i september 2013 har restaurangen tilldelats flera utmärkelser och fina betyg. Idag, 24 februari, har Upper House Dining även tilldelats den efterlängtade Michelinstjärnan.

– Stjärnan är en fantastisk bekräftelse och en riktigt fin belöning på allt arbete som läggs ner av all personal. Det är ett professionellt team där många har varit med från början. I höstas stärkte vi upp med Gabriel Melim Andersson som ny köksmästare, Fredrik Borgskog som pastrychef samt Fredrik Holm som restaurangchef, säger Krister Dahl.
– Nu vill vi fortsätta fokusera på helhetsupplevelsen, vilket är avgörande för att lyckas. Vi kommer att fortsätta utveckla och aldrig slå oss till ro. Våra gäster är återkommande och nyfikna – har vi gästen i fokus så kommer vi vara fortsatt intressanta för Guide Michelin, säger Krister Dahl.

Guide Michelin Main Cities of Europe 2016

Den nya upplagan av Main Cities of Europe 2016 kommer ut tisdagen den 8 mars. Detta är en samlingsguide över de största städerna från alla guider i Europa.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.