Stockholm: Livrustkammaren ställer ut historiska festkläder – av papper

Från den 16 september visar Livrustkammaren renässansmode tillverkat av papper.

Från den 16 september visar Livrustkammaren renässansmode tillverkat av papper.

I höst lockar Livrustkammaren med en historisk modevisning inspirerar av renässansens florentinska renässanshov. Imponerande dräkter, praktfulla kreationer, överdådiga former och starka färger. Spets, krus, släp, rosetter och volanger. En renässanskollektion – inspirerad av renässansens mäktigaste familj, Medici. Kollektionen är helt gjord i papper av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave. Nu visas hennes mest extravaganta kollektion i Livrustkammaren, för första gången i Sverige och Norden.

Utanför ramen… 
De historiska dräkterna finns inte kvar. Konstverk och porträtt är därför grunden för Isabelle de Borchgraves arbete. Hon skapar det vi inte ser på porträtten; nederdelen av dräkten och skor, baksidor av dräkter och fantastiska håruppsättningar.

Inblick i renässansen
28 handmålade pappersdräkter i naturlig storlek på dockor förmedlar prakten från det florentinska renässanshovet. De ger också en inblick i hur det svenska renässanshovet under Vasatiden kan ha tett sig. Genom Isabelle de Borchgraves magnifika skapelser kommer en kunglig värld i papper till livs.

Historia & nutid sida vid sida
Med inspiration från historiska föremål och målningar har Isabelle de Borchgrave skapat accessoarer i papper särskilt för vår utställning.

Isabelle de Borchgrave är belgisk konstnär och skulptör. Hon är mest känd för färgstarka målningar och avancerade pappersinstallationer – dräkter i naturlig storlek. Hon finns representerad på ett flertal museer världen över. Isabelle de Borchgrave har även varit verksam som designer och gjort klänningsdetaljer åt modeskaparen John Galliano när han var chefsdesigner för modehuset Christian Dior.

Utställningen öppnar den 16 september och visas fram till 19 mars 2017
Entré till utställningen 50 kr

Fakta om familjen Medici – En släkt som styrde Florens 1434-94, 1512-27 och 1530-1737.
Ursprungligen levde familjen på den toskanska landsbygden. På 1200-talet blev Medici en välbeställd borgarsläkt i Florens. På 1300-talet sökte en gren av Medici förgäves ta makten. En annan gren av Medici blev genom handel och bankaffärer en av Europas rikaste familjer. Bankverksamheten organiserades i firmor och utlandsfilialer. Huvudmannen, Cosimo d.ä., grep 1434 makten i Florens. Cosimo (den store) 1569 upphöjdes till storhertig av Toscana. Hans ättlingar styrde Toscana fram till 1737.
Medicéernas rikedomar medförde att de blev Europas främsta renässansmecenater under 1400- och 1500-talen. Till Medici hörde även fyra påvar, Leo X, Clemens VII, Pius IV och Leo XI, och två franska drottningar, Katarina av Medici och Maria av Medici.

Utställningen sker i samarbete med Holmen

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.