Uppsala: Linné firas med trädgårdsfest 21 maj

Linné firas med stor trädgårdsfest den 21 maj i Uppsala.

Linné firas med stor trädgårdsfest den 21 maj i Uppsala.

Uppsala firar Carl von Linnés 309:e födelsedag med en linneansk trädgårdsfest i Blomsterkungens hem och trädgård på Svartbäcksgatan. Det blir en blomstrande 1700-talsfest med bland annat trädgårdsmarknad, odlingstips, dans, föredrag och visningar. För de yngre anordnas skattjakt, experimentverkstad och djurvandring.

– Det är alltid lika spännande med Linnéfirandet och jag vet att det är uppskattat av alla som bor och besöker Uppsala. I år får man möjligheten att göra en tidsresa till 1700-talet, med frasande kjolar, glänsande skospännen och mathantverk. Man kommer också att kunna lyssna till riktigt intressanta föreläsare och få odlingstips på vårens mest centrala växtmarknad, säger Lotta Saetre, projektledare för Linnéfirandet.

I år har man bjudit in författaren Kerstin Ekman och Gerda van Uffelen från Leidens botaniska trädgård för att hålla föredrag. I Linnémuseet visas årets sommarutställning om Sara-Lisa Moraea, Linnés fru som i år fyller 300 år. På plats i trädgården finns också möjligheten att träffa forskare, experimentera och lära sig mer om Linnés vetenskaper idag. Programmet är späckat.

Precis som förra året planerar Linnésamverkan att i samband med firandet också placera ut de ”check points” med information om Linné, hans koppling till Uppsala och de linneanska besöksmålen, som ska stå på flera platser i city och trädgårdarna under sommaren.

– Carl von Linné är en av världens mest kända vetenskapsmän, och Uppsala är den ort i världen som kan uppvisa allra flest spår av honom. Dessa check points är ett sätt för uppsalabor och besökare att lära sig mer om Linné, hans koppling till hemstaden och uppleva det gröna arv som han har lämnat efter sig här, säger Brita Zetterberg Blom projektledare för Linnésamverkan.

Linnéfirandet är även i år certifierat som Miljömärkt Event av Håll Sverige Rent.

Carl von Linnés födelsedagsfirande hålls i och utanför Linnéträdgården, Svartbäcksgatan 27 i Uppsala kl. 11.00 – 17.00. Hela programmet för firandet av Linnés födelsedag finns på www.linneuppsala.se/fira.

Det är fritt inträde till Linnéträdgården och Linnémuseet hela dagen. Firandet arrangeras av Linnés Uppsala, som är ett samverkansprojekt mellan Uppsala kommun, Uppsala universitet, Uppsalas linneanska trädgårdar, SLU, Svenska Linnésällskapet och Destination Uppsala. Genom att samverka hjälps vi åt att lyfta Carl von Linné och Linnéstaden Uppsala.

 

 

Destination Uppsala ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring. Bolaget ansvarar bland annat för projektet Varumärke Uppsala, driver stadens turistbyrå, projektleder kommunens större evenemang och samarbetar med den lokala näringen för att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.