Göteborg: Nu kommer skärgården närmare

Nu blir det återigen möjligt att åka färja direkt från Göteborgs centrum ut till skärgården.

Nu blir det återigen möjligt att åka färja direkt från Göteborgs centrum ut till skärgården.

För första gången på 35 år kan man i sommar ta färjan från Göteborgs centrum direkt ut till öarna. Det blir en vacker resa som kommer locka både turister och göteborgare.

– Skärgården är vårt Eiffeltorn, vår Kinesiska mur, en unik tillgång som vi inte jobbat tillräckligt med.” Så sa Ossian Stiernstrand på Göteborg & Co i en GP-intervju 2013.

Begreppet ”vår kinesiska mur” fick vingar och blev citerat många gånger.

Då hade just projektet Göteborgs skärgård startats. Syftet var att utveckla besöksnäringen på öarna i både norr och söder. Öckerö kommun och Göteborgs stad var med tillsammans med Göteborg & Co och näringsidkare på öarna.

Utvecklingen blev enorm. Marknadsföringen under gemensamma varumärket Göteborgs skärgård har lockat många besökare. Framför allt till södra. Det har varit trångt på färjorna under soliga helgdagar. För att inte tala om på spårvagnarna ut till Saltholmens färjeterminal.

– Förra året hade vi som mest 17 000 passagerare under en dag. Då är det fullt både på färjorna och på kajerna. Saltholmen har slagit i taket kapacitetsmässigt, säger Bertil Pevantus VD för Styrsöbolaget.

Premiär 19 juni

På söndag 19 juni kl. 10.50går första turen från Stenpiren. Flera utländska journalister har besökt skärgården vilket ofta ger fantastiska resultat. Här är ett midsommarreportage från tyska Süddeutsche Zeitung.

Annica Berg är samordnare för projektet Göteborgs skärgård. Hon har märkt hur investeringarna inte riktigt hängt med marknadsföringen:

– Det behövs information på engelska så att besökarna vet hur man ska bete sig. Toaletter och sophantering måste fungera när det kommer tusentals människor. Det gäller också att göra norra skärgården bättre tillgänglig för att avlasta trycket på de södra öarna.

I år är toalett-problemet tillfälligt löst med bajamajor. Färjorna från Stenpiren kommer avlasta spårvagnarna till Saltholmen. Hur tillgängligheten till norra skärgården kan öka kanske blir klart inom kort.

Göteborgarna kommer få närmare till havet vilket är precis vad de önskat i jubileumsplanen för 2021 när Göteborg firar 400 år. Vågar vi hoppas på att färjetrafiken från Stenpiren blir permanent till dess?

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.