Lidköping: Vattenfesten blir ett årligt evenemang

Lidköpings Vattenfest hölls för första gången för ett år sedan, nu är det dags igen, 18 juni.

Lidköpings Vattenfest hölls för första gången för ett år sedan, nu är det dags igen, 18 juni.

Under en hel dag kommer Torgbron, Järnvägsbron och området däremellan att fyllas med kultur, artister, besökande skepp och spektakulära bubblande aktiviteter för hela familjen. På lördag den 18 juni är det premiär för Vattenfesten i Lidköping.

Upprinnelsen till Vattenfesten är det mycket lyckade och välbesökta evenemanget kring Ostindiefararens besök i Lidköping förra sommaren. Att arrangera ett stadsevent med koppling till Vänern, vatten och sjöfart slog väl ut och nu vill Lidköpings kommun tillsammans med näringslivet och föreningar försöka etablera ett årligt återkommande arrangemang med vatten i fokus. Man börjar i lite mindre skala för att så småningom försöka växa.

Det är alltså området i och kring Lidan som blir navet för Vattenfesten. Kajkanterna kommer att fyllas med aktiviteter, tävlingar och ”happenings” och i Östra hamnen kommer Mina, Sigrid Storråda, slupen Oscar och flera andra träskepp att lägga till. På parkeringen väster om Lidan, mellan Torgbron och Rörstrandsbron, blir det scenshow under hela dagen. Här presenteras bland annat Sjörövarresan med Longkalsong, dans med Independence Academy och konsert med Doggerland. Framträdandena varvas med att ett antal personer med koppling till båtar, fiske och Vänern intervjuas på scenen.

Den här dagen kommer dessutom Torgbron att tillfälligt förvandlas till ”Kulturbron” med bland annat skapande verksamhet, utställningar och dramatiseringar.

Jättehåv och flyboard

Vattenfestens blötaste och mest spektakulära aktiviteter kommer dock att äga rum i och på Lidans vatten. Nyfikna besökare får nämligen chansen att upptäcka vad som gömmer sig under Lidans yta. Roland Peterson, marinarkeolog på Vänermuseet, har byggt en gigantisk sänkhåv med en diameter på fem meter. Den ska sänkas till Lidans botten för att sedan lyftas upp en gång i timmen. Fångsten kan beskådas i ett stort akvarium under dagen. De riktigt modiga kan dessutom prova på att åka flyboard över Lidan. Flyboard är en vattensport i vilken man står på en bräda med vattenjetmunstycken och på så vis kan sväva över vattenytan, dyka upp och ner i vattnet och göra volter eller andra tricks. Själva vattenjetdriften kommer från en vattenskoter som hänger ihop med flyboarden via en lång slang.

 

Lidköpings kommun har cirka 39 000 invånare och ligger vid kusten till Sveriges största insjö Vänern.  Närheten till vattnet, Kållandsö med Läckö slott och berget Kinnekulle innebär natur- och fritidsupplevelser utöver det vanliga. Här, mitt emellan skärgård och landsbygd, lever alla nära vardagen och nära varandra. Samtidigt finns det gott om rum för människor och företag att växa. Livskvalitet och framåtanda mixas med ett hållbart tänkande, en välmående kommun och bästa tänkbara medborgarservice.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.