Viking Line har undersökt vad män och kvinnor pratar om

Ingen blir väl förvånad över vilka samtalsämnen som är vanligast bland kvinnor och män – men alla filosoferar om livet!

Ingen blir väl förvånad över vilka samtalsämnen som är vanligast bland kvinnor och män – men alla filosoferar om livet!

Vilka samtalsämnen är vanligast när vi umgås? Kärlek och relationer, familjeliv och skvaller om bekanta toppar listan över de saker som kvinnor oftast diskuterar med vännerna. Bland männen är det istället politik, pengar och sport som det pratas om mest frekvent. Men båda könen diskuterar meningen med livet ungefär lika flitigt. Det visar Viking Lines nya undersökning Friends First.

Sedan starten 1959 har Viking Line sammanfört vänner under hundratusentals kryssningar på Östersjön. Vänskap är därför ett ämne som ligger Viking Line varmt om hjärtat och i den nya statistiskt säkerställda undersökningen Friends First har företaget kartlagt svenskarnas vänskapsrelationer. Undersökningen visar bland annat att vi oftast träffar våra vänner i hemmet över en fika eller middag, det svarar hela sex av tio.

Var vi väljer att träffa våra vänner skiljer sig dock åt mellan könen. Medan kvinnor träffar sina kompisar över en fika på stan, på en gemensam promenad eller på shoppingrundan ses männen i högre utsträckning på krogen, på resor eller genom att spela tv-spel ihop. Det är också vanligare att männen umgås genom att träna eller sporta ihop.

Alla pratar om meningen med livet

Men vad pratar vi egentligen om när vi spenderar tid med våra vänner? Undersökningen visar att existentiella frågor förenar kompisar oavsett kön. Hela 35 procent av kvinnorna och 31 procent av männen menar att de oftast filosoferar ihop med vännerna och pratar om djupa saker som livets mening tillsammans.

– Många av våra resenärer är vänner som reser iväg för att få kvalitetstid tillsammans. I den stressiga vardagen kan det vara svårt att få tid till djupgående samtal, men åker man iväg på en resa ihop så har man tid att grotta ner sig i olika samtalsämnen. Kanske är det därför så många i undersökningen drömmer om resor tillsammans med vännerna, säger Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line.

Kvinnorna diskuterar relationer, män pratar sport och politik


När kvinnorna i undersökningen svarar på vilka de vanligaste samtalsämnena är uppger hela 60 procent att de oftast pratar om kärlek och relationer med vännerna. Bland männen är det endast 25 procent som svarar samma sak. Kvinnor pratar också i högre utsträckning om familj, barn och inredning samt skvallrar om bekanta. Bland männen pratas det istället oftast om politik och samhällsfrågor, det uppger sex av tio. Andra vanliga samtalsämnen bland männen är pengar, sport och tv-serier.

 


Om undersökningen:


Undersökningen är gjord av undersökningsföretaget GfK Norm på uppdrag av Viking Line och har 1 000 respondenter. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt.

Vad gör du oftast när du umgås med en vän/vänner?

Totalt Kvinnor Män
Middag/fika hemma 60% 66% 54%
Fikar ute 29% 40% 18%
Går på restaurang 24% 26% 23%
Går en promenad 23% 34% 13%
Festar 20% 12% 29%
Går på krogen 16% 9% 23%
Kulturaktivitet (bio, museum, teater) 16% 17% 15%
Sportar/tränar ihop 14% 11% 18%
Åker på resor 13% 10% 15%
Shoppar 10% 16% 3%
Spelar spel/tv-spel 10% 3% 17%
Går på spa/skönhetsbehandlingar 2% 3% 1%
Annat 10% 6% 14%


Vilka av följande samtalsämnen är vanligast när du umgås med en vän/dina vänner?

Totalt Kvinnor Män
Politik & samhällsfrågor 47% 34% 60%
Barn och familj 44% 58% 32%
Kärlek och relationer 43% 60% 25%
Skvaller om bekanta 39% 47% 30%
TV-serier/program, film och underhållning 35% 31% 38%
Meningen med livet/filosofiska frågor 33% 35% 31%
Pengar/privatekonomi 28% 22% 34%
Inredning- och bostadsfrågor 20% 26% 14%
Sport 19% 5% 32%
Träning 19% 17% 21%
Sex 15% 13% 16%
Inredning 9% 13% 5%
Vädret 9% 8% 11%
Mode och skönhet 8% 14% 2%
Annat 12% 10% 14%

 

Viking Line Skandinavien är det marknadsledande varumärket i passagerartrafiken på Östersjön med trafik mellan Finland, Åland och Sverige samt mellan Finland och Estland. Rederiet erbjuder passagerartrafik, rekreation samt frakttransporter med fartygen Gabriella, Mariella, Amorella, Rosella, Viking Cinderella, Viking XPRS samt Viking Grace. Koncernen omsätter ca 504 miljoner euro. Den årliga trafikvolymen uppgår till 6,5 miljoner passagerare och ca 119 500 fraktenheter. Läs mer på www.vikingline.se.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/0/f/resaisverige.se/httpd.www/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Gör ett inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras.